About

palakt synne.jpg
 
 

[MY:K]

 

Etter 137 år i konfeksjons bransjen, har nå U.Aandahls EFTF. AS laget sitt første egen produserte merke, [MY:K]

Dette er et basis merke, laget med tanke på komfort, kvalitet og tidløst.

Vi ønsker i denne kolleksjonen å satse på naturfiber.

De første produktene som har kommet i butikk, er laget av  66% ull og 43 % TENCEL®

De er ment som helårs ull, etter tester i vinter. Vi ser vi at produktene både varmer godt ute i kulda, og er god til og med å sove med.


Vi produserer dette i Litauen.
Fabrikken spinner, vever, farger, klipper, trykker, syr, vasker og pakker produktene på ett og samme sted. Det gjør at man har minst mulig karbon utslipp.

Vi i Aandahls er veldig stolte over disse produktene, og evt. spørsmål eller henvendelser kan sendes til trude@aandahls.notrude@aandahls.no


 

Hva er TENCEL®

TENCEL® er et merkenavn for en fiber som også kalles lyocell, produsert av Lenzing AG-selskapet. Teknisk sett må et stoff inneholde minst 30% av disse proprietære fibre for å kunne bruke navnet Tencel. Begrepet er blitt mer vanlig enn lyocell, for lignende produkter fra alle kilder.

Uansett hva den kalles, er Tencel eller lyocell et bærekraftig stoff, regenerert av trecellulose. Det er i familie med rayon og bambus, begge regenererte stoffer. Imidlertid er Tencel et av de mest miljøvennlige regenererte stoffene, av flere grunner. 

Tencelfibre dyrkes bærekraftig. Til forskjell fra rayon og bambus er Tencels forsyningskjede gjennomsiktig.

 

Det er hentet fra eukalyptustrær som dyrkes på gårder. Ingen gamle vekstskoger, genetisk manipulering, vanning eller pesticider brukes. Disse skogene og massen produsert for Tencel har tjent Forest Stewardship Council (FSC) sertifisering om at produktene kommer fra sosialt og miljømessige ansvarlige skoger. 

Det europeiske programmet for godkjenning av skogsertifisering har også støttet Tencels oppdrettspraksis som bærekraftig. 

Tencel eliminerer den negative miljøpåvirkningen av tradisjonell fiberbehandling, ved hjelp av nye bærekraftige teknologier.

Tencel har noen forskjellige fordeler i forhold til tradisjonelle fibre når det gjelder kjemisk behandling, som ofte kan være omfattende og giftig. 

For eksempel genererer Rayon-produksjonen svært forurensende luft- og vannutslipp, bruker katalytiske midler som inneholder kobolt eller mangan, og skaper en sterk, ubehagelig lukt.

På den annen side er kjemikaliene som brukes til å produsere lyocellfibre, ikke-toksiske. 

I tillegg behandles cellulose- eller grunnmasse brukt for Tencel i det som er kjent som en lukket sløyfeprosess. Løsningsmidlene resirkuleres med en gjenvinningsgrad på 99,5%. 

Den lille mengden av gjenværende utslipp brytes ned i biologiske renseanlegg. På grunn av materialets natur krever behandlingen aldri blekemiddel. Denne overordnede metoden for fremstilling av stoff ble tildelt "European Award for the Environment" av EU.

TENCEL®-stoffet bærer Oeko Tex 100-sertifiseringen, en internasjonal standard utviklet i 1992 for å bekrefte at den ikke inneholder skadelige stoffer. Tencel har også blitt tildelt EU-miljømerket for produkter og tjenester med redusert miljøpåvirkning.

Tencel klær er komfortable. Tencelfibre er spunnet inn i garn og deretter vevd i tekstiler som er myke, absorberende, veldig sterke når de er våte eller tørre. De er motstandsdyktige mot rynker og drapering. Tencel gir disse egenskapene til stoffene som det blandes med. 

Det blandes ofte med naturlige stoffer som hamp, bomull og ull.